1. juli 2025
M/S Henrik Ibsen møter M/S Victoria på Telemarkskanalen. Foto: Kåre S. Pedersen

M/S Henrik Ibsen møter M/S Victoria på Telemarkskanalen. Foto: Kåre S. Pedersen

Bli med til historiske Telemarkskanalen onsdag 13. til fredag 15. august. Vi bor på eventyrlige Straand Hotel i Vrådal. Torsdag kjører vi til Lunde, hvor vi blir med båten til Kviteseid og får servert deilig lunsj ombord.

Destinasjon: Telemarkskanalen
Avgang: 13. august 2025 kl 09:00
Retur: 15. august 2025

Pris per person kr 5.490 for buss, overnatting med ½ pensjon på hotellet, lunsj og middag på tur og retur. Båttur med Telemarkskanalen inkludert lunsj.  Tillegg for enkeltrom er kr 860.

Bindende påmelding innen 20. juli til berg@skysstasjon.no eller til telefon 908 79 105/628 13 200

Onsdag 13. august

Avreise fra Mo i Nord-Odal kl 09:00. Vi stopper langs veien for litt lunsj. Etter dette besøket går turen videre til Vrådal hvor vi sjekker inn på Straand Hotel hvor vi skal bo i to netter.  Vi spiser middag på kvelden på hotellet.

Torsdag 14. august

Etter frokost setter vi oss i bussen og kjører til Lunde, der vi skal være med båten som seiler Telemarkskanalen til Kviteseid. Det blir servert lunsj om bord.  Båtturen er fra 13:00 til 16:20. Bussen står klar og venter og kjører tilbake igjen til hotellet, der vi spiser middag om kvelden.

Fredag 15. august

Etter frokost er vi klare for hjemreise. Vi stopper for felles middag før vi ankommer Sand og Mo på ettermiddagen.

Om Telemarkskanalen

Da Telemarkskanalen sto ferdig i 1892 ble den ute i Europa betegnet som et «åttende underverk». I fem år hadde 500 mann jobbet med å sprenge seg vei gjennom fjellet. Med hele 18 slusekammere var veien banet fra Skien og inn til urnorske Dalen, en seilas på 105 km og med en høydeforskjell på 72 meter.
 
Kanalen ble kalt «Hurtigruten» mellom Østlandet og Vestlandet og var også den viktigste ferdselsåren mellom øvre og nedre Telemark for folk, buskap, varer og tømmer. I dag er det turister fra nær og fjern som kommer for å oppleve denne unike vannveien som framstår omtrent som for over hundre år siden. De steinsmurte sluseveggene, de enorme sluseportene, åpne- og lukkemekanismen – alt er autentisk.